Overslaan en naar de inhoud gaan

Online spelletjes

Het internet is voortdurend aan het veranderen, daardoor kan het zijn dat één of meerdere links in onderstaande publicatie niet meer kloppen. Mocht je tegen een slecht werkende link aanlopen, laat het me dan weten, dan kan ik proberen de link weer goed te maken.
Voor:
Logopedie en Foniatrie, november 2004

Veel spelletjes die online te spelen zijn, zijn geschikt als behandelmateriaal of kunnen als huiswerkopdracht gegeven worden. Ik bespreek de homepage van de Schooltv, geschikt voor peuters, kinderen in het primair onderwijs en kinderen in het voortgezet onderwijs. Ik beperk mij hier tot het bespreken van de gedeelten geschikt voor peuters en de kinderen in het primair onderwijs.

Voor peuters zijn er vier onderdelen. ‘Meneer Logeer’, ‘de Teletubbies’, ‘de Tweenies’ en ‘de Schooltv beeldbank’. ‘Meneer Logeer’ heeft tot doel het lezen thuis en op school te stimuleren. Er zijn voorleestips te vinden en er kunnen twee prentenboeken bekeken worden.

Bij de ‘Teletubbies’ is het spelletje ‘de dierenparade’ bruikbaar binnen de behandeling. Het kind klikt hetzelfde dier aan als het dier dat komt langs gelopen.

Bij de ‘Tweenies’ is een memorie te vinden over de winkel.

De Schooltv beeldbank is een online database met educatieve videoclips. Hier bestaat de mogelijkheid filmpjes van allerlei thema’s te bekijken. Bij elk thema kan een kleurplaat geprint worden. Bij het onderdeel feest is er al veel keuze uit filmpjes, zoals Pasen, koninginnedag, Sint Maarten en Oud en Nieuw.

Bij het primaire onderwijs is nog veel meer aanbod. Ik licht hier slechts een viertal onderdelen uit. ‘De schatkast’ geeft auditieve oefeningen, zoals het horen van het langste woord of rijmoefeningen. Ook zijn er vier logische reeksen te vinden, die eerst voorgedaan worden en daarna weer goed gemaakt moeten worden.

Bij ‘Huisje Boompje Beestje’ kom je in een kamer met een bepaald thema. Rondom dat thema kan een spelletje gespeeld worden, een prentenboekje voorgelezen worden, een kleurplaat geprint worden, enzovoort. Er is ook een archiefkast, waar oude thema’s nog bekeken kunnen worden, zoals wonen, herfst, onder de grond, kleding. Ook is er het thema geluid. Hier is een geluidenmemorie als spelletje toegevoegd. Bij het filmpje wordt op een eenvoudige manier de werking van het gehoor uitgelegd.

Bij de ‘Leesdas’ zijn ook geschikte spelletjes te vinden. Zo is er een memorie van plaatjes die bij elkaar horen, zoals doorn en roos.

Bij ‘Koekeloere’ vind je een zoekplaat, waarbij het kind voorwerpen aan moet klikken naar aanleiding van een opdracht, zoals ‘klik de schaar aan die op de kast ligt.’ Ook is er de mogelijkheid een verhaal te horen of een memorie te spelen.

Publicatiedatum
1 november 2004