Overslaan en naar de inhoud gaan

Internetwijzer basisonderwijs

Het internet is voortdurend aan het veranderen, daardoor kan het zijn dat één of meerdere links in onderstaande publicatie niet meer kloppen. Mocht je tegen een slecht werkende link aanlopen, laat het me dan weten, dan kan ik proberen de link weer goed te maken.
Voor:
Logopedie en Foniatrie, februari 2006

De site Internetwijzer basisonderwijs is een zeer uitgebreide site. De doelgroepen zijn leerkrachten, leerlingen, intern begeleiders, ouders, remedial teachers en schoolleiders.Maar ook voor logopedisten kan de site heel bruikbaar zijn.Voor elke doelgroep is er een startpagina met allerhande onderwerpen. Bij de ouders is bijvoorbeeld een overzicht te vinden van ouder- en belangenverenigingen en informatie over opvoeding.

Screenshot van de internetwijzer
Screenshot van Kikker en het vogeltje van Max Velthuys op de website.

Naast de doelgroepenpagina’s zijn er ook nog andere pagina’s. Door kinderboeken aan te klikken komt er een startpagina met allerlei links over kinderboeken. Bij het kopje ‘prentenboeken online’ bestaat de mogelijkheid een boek te lezen. Zo is het boek ‘Kikker en het vogeltje’ van Max Velthuys daar te vinden.

Door ‘leren online’ aan te klikken komt er een startpagina met allerlei links naar leerzame spelletjes en oefeningen. Onder het kopje ‘taal leren online’ staan taaloefeningen. Een bruikbare oefening om de woordenschat van oudere leerlingen uit te breiden is bijvoorbeeld te vinden onder ‘synoniemen’. Onder ‘letterspel’ staan eenvoudige rijmoefeningen. Onder ‘online leren lezen’ is ‘letters plakken’ te vinden. Hier zijn oefeningen voor de auditieve synthese.

Screenshot van het Rijmspel
Screenshot van het Rijmspel

Onder ‘spelletjes’ zijn ‘spelletjes online’ en ‘spelletjes voor de jongsten’ te vinden. Zo is de site van Nijntje bruikbaar en leuk. Hier wordt een boekje voorgelezen en is er een memorie. Ook is Sprietje een aanrader. Op deze site zijn korte verhalen met plaatjes met thema’s als zwemmen, tandarts, ziek zijn, enzovoort. Er zijn verhalen voor kinderen van 2 tot en met 5 jaar, 6 en 7 jaar en 8 tot en met 10 jaar. Ook is er bij elk verhaal een kleurplaat en een kort spelletje te vinden.

Onder het kopje speciaal onderwijs staat ook weer veel informatie over de verschillende handicaps. Er zijn links naar pagina’s over spraakherkenning, software en handicap, enzovoort. Onder het kopje voor kids met een handicap zijn pagina’s te vinden voor die doelgroep.

Publicatiedatum
1 februari 2006