Overslaan en naar de inhoud gaan

Databanken

Het internet is voortdurend aan het veranderen, daardoor kan het zijn dat één of meerdere links in onderstaande publicatie niet meer kloppen. Mocht je tegen een slecht werkende link aanlopen, laat het me dan weten, dan kan ik proberen de link weer goed te maken.
Voor:
Logopedie en Foniatrie, september 2004

Een aantal keer is mij de vraag gesteld hoe te zoeken naar literatuur en onderzoekverslagen via het Internet. Daarom leek het mij leuk een keer wat over databanken te schrijven. Databanken hebben een verwijzende functie. Meestal is er een samenvatting van een artikel te vinden en wordt er vermeld uit welk tijdschrift het komt.

Een bekende databank is die van het Nederlands Paramedisch Instituut (NPI). Hier zijn de DocOnline databanken te vinden en kan informatie ingewonnen worden over literatuur, protocollen, meetinstrumenten en lopend onderzoek. Een kopie van een tijdschriftartikel, protocol of meetinstrument kan dan online besteld worden.

Een handige service van het NPI is de gratis NPI-mail/nieuwsbrief. Deze nieuwsbrief geeft informatie over het (para)medische nieuws, nieuwe links en bijdragen op paramedisch terrein (samenvatting artikelen/krantenberichten, cursusnieuws, nieuws over projecten). Vaak is het artikel via Internet ook weer te lezen. Bijvoorbeeld, bij Trouw bestaat de mogelijkheid als niet abonnee toch een aantal krantenartikelen op te zoeken en te lezen. De aanmelding gaat eenvoudig door op de homepage van het NPI NPI-mail/nieuwsbrief aan te klikken. Er verschijnt dan een formulier op het scherm, na deze ingevuld te hebben moet er op aanmelden geklikt worden. Dan wordt de nieuwsbrief wekelijks verstuurd.

Bij het NPI is ook de mogelijkheid overige databanken aan te klikken. Zo zijn er verwijzingen naar Engelstalige databanken, zoals Medline of Cochrane Library en Duitstalige, zoals Rehadat.

Ook bestaat de Nederlandse Onderzoek Databank (NOD). Dit is een openbare online databank met informatie over wetenschappelijk onderzoek, onderzoekers en onderzoekinstituten. Bij het NOD bestaat de mogelijkheid een abonnement te nemen op een attenderingsfunctie over een bepaald onderwerp aan de hand van zoekcriteria. Door middel van e-mail wordt u dan geattendeerd op nieuw onderzoekinformatie.

Publicatiedatum
1 september 2004