Overslaan en naar de inhoud gaan

Mailinglists

Het internet is voortdurend aan het veranderen, daardoor kan het zijn dat één of meerdere links in onderstaande publicatie niet meer kloppen. Mocht je tegen een slecht werkende link aanlopen, laat het me dan weten, dan kan ik proberen de link weer goed te maken.
Voor:
Logopedie en Foniatrie, november 2001

Op Internet zijn veel mailinglists te vinden. Een computer houdt een lijst bij van alle personen die zich voor de mailinglist opgegeven hebben. Als een e-mail naar deze computer gestuurd wordt, krijgt iedereen automatisch een kopie. Op deze manier is het eenvoudig om een bericht te sturen aan allerlei geïnteresseerden. Reacties worden ook automatisch naar alle deelnemers gestuurd. Omdat iedereen de berichten op de mailinglist kan volgen en eventueel zijn eigen mening kan geven ontstaan vaak boeiende discussies.

Deelname aan een mailinglist is meestal gratis en vrijblijvend. In- en uitschrijven gebeurt door een e-mail te sturen naar de mailinglist of via een invulformulier op het Internet.

Er bestaan een aantal Nederlandse mailinglists over specifiek logopedische onderwerpen, zoals: slikstoornissen (dysfagie@topica.com), afasie (afasie@topica.com), stem (stemstoornissen@igc.topica.com), logopedie (logopedie@topica.com) en stotteren (algemeen@stotteren.nl).

Door de verschillende homepage adressen op te zoeken kom je vanzelf op een beschrijving van de mailinglist. Hier kan je dan zien hoe je jezelf op kan geven en hoe je e-mail naar de mailinglist kan sturen.

Zo moet je bijvoorbeeld bij de mailinglist over stotteren een e-mail sturen naar majordomo@stotteren.nl. In het tekstgedeelte van de e-mail hoeft alleen maar de tekst subscribe stotteren-algemeen gezet te worden.

Bij de mailinglists van topica kan je via het homepage adres met een klik op “subscribe here” jezelf opgeven of een e-mail sturen naar een bepaald adres. Bijvoorbeeld bij dysfagie kan je een e-mail sturen naar: dysfagie-subscribe@topica.com.

Publicatiedatum
1 november 2001