Overslaan en naar de inhoud gaan

Slikstoornissen

Het internet is voortdurend aan het veranderen, daardoor kan het zijn dat één of meerdere links in onderstaande publicatie niet meer kloppen. Mocht je tegen een slecht werkende link aanlopen, laat het me dan weten, dan kan ik proberen de link weer goed te maken.
Voor:
Logopedie en Foniatrie, juli/augustus 2002

Ook over slikken en slikstoornissen is op het Internet veel te vinden. Bij het zoeken naar informatie is het belangrijk te letten op de zoektermen. Zo is het handig om bij het zoeken naar informatie over slikstoornissen ook de term dysfagie of dysphagia te gebruiken. Dit vergroot de kans het gezochte te vinden.

Een mooie en bruikbare pagina over dysfagie is te vinden bij http://www.dysfagie.nl. Het is een elektronisch tijdschrift over slikstoornissen en behandeling van slikproblemen. Er zijn ieder kwartaal Nederlandse samenvattingen van belangrijke recente internationale wetenschappelijke publicaties op het gebied van slikproblemen te vinden. Naast deze samenvattingen is er ook algemene informatie, nieuws en een agenda te vinden. Het is mogelijk instructiebladen met diverse oefeningen of presentaties voor bij- en nascholing te downloaden. Op het moment dat ik dit schrijf werkt nog niet alles optimaal, maar de pagina is nog in ontwikkeling. Er staan veel bruikbare links naar andere pagina's over dysfagie. Het is eenvoudig je via deze pagina aan te melden voor de mailinglist van dysfagie. Dit is een mailinglist, die zeer actief gebruikt wordt en is zeker aan te bevelen.

Tijdens het zoeken naar slikstoornissen kwam ik op de homepage van de Vereniging Ouders van Kinderen met Slokdarmafsluiting (VOKS). Op deze pagina is veel informatie te vinden over wat een slokdarmafsluiting is en wat voor problemen dit kan opleveren voor het slikken en eten bij baby's en kinderen.

Bij het zoeken naar slikken kwam ik op de homepage over borstvoeding. Op deze pagina is veel informatie over het geven van borstvoeding te vinden. Ook is er een overzicht, met directe links, van wat er allemaal op Internet te vinden is over borstvoeding. Een interessante pagina is van de Australische borstvoedingsorganisatie. Hier is een pagina gewijd aan het geven van borstvoeding aan een kind met het syndroom van Down. Andere onderwerpen die op het overzicht te vinden zijn, zijn bijvoorbeeld borstvoeding geven aan een kind met schisis of met reflux.

Publicatiedatum
1 juli 2002