Overslaan en naar de inhoud gaan

Autisme

Het internet is voortdurend aan het veranderen, daardoor kan het zijn dat één of meerdere links in onderstaande publicatie niet meer kloppen. Mocht je tegen een slecht werkende link aanlopen, laat het me dan weten, dan kan ik proberen de link weer goed te maken.
Voor:
Logopedie en Foniatrie, september 2002

Een zeer bruikbare pagina is de startkabel.nl over autisme met allerlei links, netjes onderverdeeld in onderwerpen, zoals organisaties in Nederland, pictogrammen, behandelingsmethodes, mail lijsten, boeken en publicaties, persoonlijke sites van mensen met een autistische stoornis, enzovoort.

Een andere informatieve pagina is die van de Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA). Hier is informatie te vinden over wat autisme is, wat de behandelmethoden zijn, over praktijksituaties, over boeken en publicaties, enzovoort. Wat ik zelf heel bruikbaar vind zijn de behandelingsstrategieën met betrekking tot autistische kinderen. Er staan tips over het stimuleren van de normale ontwikkeling, de sociale ontwikkeling, de taalontwikkeling, enzovoort. Vanaf de menu pagina moet je 'praktijksituaties' aanklikken, dan 'praktische tips om meteen aan de slag te gaan'. Zo kom je vanzelf bij de 'beschrijving van de behandelingsstrategieën'.

Bij het zoeken naar autisme stuitte ik bij toeval op de pagina van Frans Goddijn, die een aantal nog niet eerder gepubliceerde verhalen van Kees Momma over zweefvluchten op zijn homepage heeft gezet. Kees Momma is een autist, die boeken schrijft over zijn handicap, waardoor hij inzicht geeft in de wereld van mensen met autisme.

Bij het zoeken naar Engelstalige sites kunnen de volgende termen handig zijn: 'autistic disorder', 'pervasive developmental disorders', 'Asperger's disorder' of 'PDD - NOS' (dit is pervasive developmental disorder not otherwise specified).

Publicatiedatum
1 oktober 2002