Overslaan en naar de inhoud gaan

Auditieve verwerkingsproblemen

Het internet is voortdurend aan het veranderen, daardoor kan het zijn dat één of meerdere links in onderstaande publicatie niet meer kloppen. Mocht je tegen een slecht werkende link aanlopen, laat het me dan weten, dan kan ik proberen de link weer goed te maken.
Voor:
Logopedie en Foniatrie, november 2003

De meeste Nederlandstalige sites over auditieve verwerkingsproblemen gaan over dyslexie, autisme of afasie. Een interessante site gaat over Auditieve Integratietraining (AIT). Deze training wordt gegeven bij geluidsovergevoeligheid, autisme, ADHD en centraal auditieve verwerkingsproblemen. Op deze pagina staat informatie over het ontstaan van AIT, wat de training inhoudt, enzovoort. Ook staat er op deze pagina een link naar de website van het Autism Research Institute (ARI). Dit instituut houdt zich in samenwerking met de Center of Autism (CSA) bezig met het geven van informatie over autisme en het onderzoeken van effecten van behandelingen. Op de site van het ARI staan samenvattingen en besprekingen van 28 onderzoeken naar de effectiviteit van AIT. Op beide sites is nog veel informatie over autisme en aanverwante stoornissen of syndromen te vinden, zoals het syndroom van Williams of het Asperger syndroom.

Op de site van de Society for Auditory Intervention Techniques (SAIT) is informatie te vinden over AIT en andere auditieve trainingsprogramma's. Zo wordt bijvoorbeeld geluidsgevoeligheid behandeld. Hier bestaat de mogelijkheid op de hoogte gehouden te worden van de laatste veranderingen op het gebied van auditieve interventie met behulp van een mailinglist.

Ook wordt op deze site verwezen naar de site van Brainconnection. Hier is veel informatie te vinden over de hersenen en het verwerken van geluiden. Ook zijn er gratis spelletjes te doen, die de auditieve vaardigheden oefenen. Jammer genoeg zijn veel oefeningen niet bruikbaar, omdat het gekoppeld is aan de Engelse uitspraak van klanken en woorden.

Bij het zoeken naar Engelstalige sites over auditieve verwerkingsproblemen is het handig om te zoeken naar 'central auditory processing disorder'.

Publicatiedatum
1 november 2003